Rzymska faza sprawy beatyfikacyjnej Sługi Bożego ks. Stanisława Streicha - Wojciech Mueller (Colloquia Theologica Ottoniana, 2022)
13 kwietnia 2019 r. w kościele pw. św. Jana Bosko w Luboniu odbyła się ostatnia publiczna sesja kończąca proces diecezjalny Sługi Bożego ks. Stanisława Streicha – męczennika za wiarę, który zginął z ręki komunistycznego zbrodniarza Wawrzyńca Nowaka. W sesji wzięli udział abp. Stanisław Gądecki, Metropolita Poznański, ustanowiony trybunał: delegat biskupi, promotor sprawiedliwości oraz notariusz, a także postulator. Arcybiskup swoim dekretem zadeklarował, że dochodzenie na etapie diecezjalnym zostało ostatecznie zamknięte. Każdy oddzielnie złożył przysięgę, że wiernie wypełnił swoje zadania i że zachowa urzędową tajemnicę. Obszerna dokumentacja procesu kanonizacyjnego ks. Stanisława Streicha, licząca prawie 3,5 tysiąca stronic, wraz z aktami procesowymi, w tym trzydziestoma jeden zeznaniami świadków, została przygotowana do przekazania jej do Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych. Ten etap, który nosi nazwę fazy rzymskiej każdego procesu kandydata na ołtarze, stanowi skok jakościowy danej sprawy. Skończyła się bowiem faza zbierania dokumentów, a rozpoczyna się ich merytoryczne opracowanie. Temu wszystkiemu służą poszczególne etapy, które oznaczają ustanowienie nowego postulatora sprawy, wydanie dekretu ważności diecezjalnego dochodzenia, mianowanie relatora, redakcję Positio, a następnie konsulty historyczną, teologiczną oraz kongregację zwyczajną kardynałów i biskupów, w końcu promulgację przez papieża dekretu o męczeństwie.