Helikobakter pilori enfeksiyonu Mikozis fungoides için risk faktörü müdür? - Hanife Merve Akça; Kemal Tahir Şahin; İnci Mevlitoğlu; Munise Daye (Genel Tıp Dergisi, 2013)
Giriş: Kutane T hücreli lenfomalar KTHL ’ın iki önemli varyantı; Mikozis fungoides ve Sezary sendromudur. KTHL’ın oluşumun- daki, otolog dendiritik hücrelerin, tümöral yöndeki dönüşümlerini, hangi antijenlerin başlattığı bilinmemektedir. Helicobacter py- lori’nin H.pylori bazı dermatozlarla ilişkili olduğu bilinmektedir. H.pylori; kronik gastrit, peptik ülser ve gastrik mukoza ilişkili lenfoid doku lenfomanın MALT gastrik B hücreli lenfoması ile kuvvetle ilişkili gram - bakteridir. Bu çalışmada H.pylori enfeksi- yonu ile MF gelişimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma yaş-cinsiyet eşlemeli vaka-kontrol çalışmasıdır. MF’i olan 50 olgunun 37 %74 ’si evre1 n=13 %26 evre1A n=24 %48 evre 1B , 13 %26 ’ü evre 2A’ıydı. H.pylori enfeksiyonu ile ilişkisiz dermatolojik hastalığı bulunan 50 olgu kontrol olguları olarak alındı. H.pylori için H. pylori gayta antijen tes- tiyle bakıldı. Bulgular: MF olgularının ortanca yaşı 48 38.75-59.25 , kontrol olgularının ortanca yaşı 53 yıldı. MF olgularının ortalama hastalık süresi 7 yıldı. MF ve kontrol olgularının yaş ve cinsiyet açısından aralarında fark saptanmadı. MF olguları- nın 12 %24 ’sinde H.pylori gayta antijen test + idi. Cinsiyet p=0.185 , evre p=0.1570 , hastalık süresi p=0.846 ile H.pylori + ‘liği arasında fark saptanmadı. MF ve kontrol olgularının H.pylori gayta antijen + ’liği arasında fark saptanmadı p=0.648 . Sonuç: Çalışmamızda H.pylori enfeksiyonu ile MF arasında ilişki saptanmadı. Farklı toplumlarda prospektif, multimerkez çalışmaların ya- pılmasının faydalı olacağını, H.pylori antijeninin MF olgularının MF lezyonu olan dokusunda bakılmasının olası ilişkiyi araştırmada yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz