Державне забезпечення безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації - A. Polyanska (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2022)
Стаття присвячена дослідженню системи державного регулювання та управління безпекою польотів, визначенню суб’єктів такої діяльності. Методологія дослідження спирається на методи документального аналізу і синтезу, порівняльного аналізу, об’єктивної істини, що дає змогу системно простежити вплив правового регулювання у сфері повітряного транспорту. В результаті констатовано, що державне регулювання є важливою складовою в забезпеченні безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації. За умови належного правового регулювання буде забезпечений високий рівень безпеки польотів повітряних суден. Державна політика забезпечення безпеки польотів повітряних суден в цивільній авіації являє собою сукупність цілей, завдань, пріоритетів, принципів, стратегічних програм і планових заходів, які розробляються і реалізуються органами державної влади, що дозволяє державі досягти обумовлених цілей у авіаційний галузі, використовуючи правові, економічні, адміністративні та інші методи і засоби впливу, спираючись на ресурси, наявні в її розпорядженні. Особливістю вказаної державної політики є те, що, по-перше, вона тісно пов’язана як із зовнішньополітичними та й внутрішньодержавними процесами у країні; по-друге, має великий вплив на розвиток всіх соціально-економічних відносин; по-третє, забезпечується системою органів державного управління на чолі з главою держави; по-четверте, є досить динамічною та матеріально-витратною; по-п’яте, потребує постійного контролю та корегування з збоку держави. Державне регулювання безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації полягає у формуванні державної політики та стратегії розвитку, визначенні завдань, функцій, умов діяльності державних органів та використання повітряного простору України, застосуванні заходів безпеки авіації, прийнятті загальнообов’язкових авіаційних правил України, у здійсненні державного контролю за їх виконанням та встановленні відповідальності за їх порушення. Аналіз стану безпеки польотів та статистичних даних про авіаційні події в останніх публікаціях і дослідженнях.