Hz. Muhammed'in Liderliğinde Öne Çıkan Manevi Değerler - Fazilet Seçil Kalyoncu (Danisname Beşeri ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Liderlik ve maneviyat son yılların önem verilen, araştırılan başlıca konularındandır. Maneviyattan yoksun klasik reçetelerin liderlikte kalıcı başarıya ulaştırmadığı anlaşılmıştır. Çünkü liderlik sadece uygun stratejileri hayata geçirmek, bazı becerilere sahip olmak ve diğerlerinden farklı olmakla yürütülen bir süreç değildir. Maneviyat; inancı, dini, kültürü, geleneği de içine alan geniş bir kavramdır. Bu nedenle sadece liderlik hususunda değil tüm yaşamda başarıya götüren anahtar niteliğindedir. Hz. Muhammed gerek peygamberliğinde gerekse tüm yaşamında maneviyatı ön planda tutmuştur. Çalışmada Hz. Muhammed’in liderliği esnasında öne çıkan manevi değerler, yaşanmış olaylardan sentezlenerek aktarılmıştır. Çalışma için nitel araştırma yapılmış, doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmuştur. Genel bir girişten sonra ilk bölüm liderlik ve maneviyatı kavramsal olarak ele almış, ikinci bölüm Hz. Muhammed’in liderlik yansımalarında manevi değerleri açıklamıştır. Sonuç bölümünde ise liderlikte maneviyatın öneminden bahsedilmiş, insanlığa örnek olan Hz. Muhammed’in yaşamında her konuda manevi değerlerle hareket ettiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda maneviyat, liderlikte başarıya götüren bir güç olarak değerlendirilmiştir. Özetle bu çalışma, Hz. Muhammed’in liderliğinde öne çıkan manevi değerlerini, yaşanan olaylardan sentezleyerek ortaya koymuştur. Makale, Prof. Dr. Öznur Özdoğan danışmanlığında yürütülen “Liderliğe Manevi Yaklaşım” adlı doktora tez çalışmasından türetilmiştir.