Sporcularda Uykusuzluğun Aromaterapi ile Tedavisi - Pelin Taştan (Sportif Bakış Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, uyku kalitesini düzenlemeye yönelik yapılmış olan literatür çalışmaları incelenmiştir. Uyku bozukluklarının bireylerde yaratacağı stres durumunun önüne geçebilmek amacıyla, bitkisel bir tedavi yöntemi olan aromaterapi tedavisine ilişkin yöntemlerden bahsedilmiştir. Özellikle sporcu bireylerde yaratacağı olumsuz durumların spor performanslarına etkisi söz konusu olduğunda, bu problemle başa çıkabilmenin önemi büyüktür. Sporcularda spor faaliyetlerinin başarı ile gerçekleştirilebilmesi için, verimli bir uykunun yeri tartışılmazdır. Uyku sorunu birçok hastalığa sebep olabildiği gibi, bazı hastalıkların sonucunda da oluşabilmektedir. Son zamanlarda yaygınlaşan bir tedavi yöntemi olan aromaterapi yönteminin içerdiği inhalasyon yoluyla tedavi ile bitkisel kaynaklı ürünlerin kullanımına ilginin gün geçtikçe artacağı aşikardır. Uygulama kolaylığı ve sürdürülebilirliği açısından da avantajları yüksek olduğu için, sıklıkla bu amaçla kullanılmakta olan bitkisel tedavi yöntemleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, yapılmış olan çalışmalarda uyku problemleri için aromaterapi tedavisinde en çok kullanılan yöntemin inhalasyon olup, bunun için birçok bitkisel ürünün, sıklıkla da lavanta, bergamot, nane ve papatya bitkilerinden hazırlanan esansiyel yağların kullanıldığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, çeşitli hastalıkların tedavisinde ve sporcuların performansının arttırılması hedefli uygulamalarda optimum müdahalenin gerçekleştirilebilmesi için, yapılan çalışmaların güncel olarak takibi de mühimdir.