Kreacje zawodowe matek w ich narracjach - Agnieszka Sobolewska-Popko (Szkoła - Zawód - Praca, 2016)
Współcześnie wiele kobiet chce aktywnie uczestniczyć w przestrzeni społecznej, realizując się zawodowo. Sfera pracy staje się równie ważną przestrzenią, podobnie jak rodzina czy wiele innych. Wzrastający poziom bezrobocia skłania młodych ludzi do refleksji nad ich przyszłością w kontekście znalezienia zatrudnienia. Niejednokrotnie spotykamy się ze stwierdzeniami, że studia wyższe nie gwarantują znalezienia pracy, że potrzebne jest doświadczenie, które trudno zdobyć młodemu człowiekowi, a w zatrudnieniu ogromne znaczenie odgrywają znajomości w danej branży. Taki stan rzeczy zainspirował mnie do poszukiwania przestrzeni do badań, które pozwoliłyby mi na pokazanie zupełnie innej perspektywy w tym aspekcie. W ramach artykułu prezentuję studium przypadków - są to trzy historie kobiet, które odniosły sukces nie tylko zawodowy, ale także w sferze rodzinnej, choć napotykały na różne trudności, to nie poddały się i konsekwentnie realizowały swoje marzenia i pasje. Badania, jakie zrealizowałam mają charakter badań jakościowych. Dokonałam trzech wywiadów narracyjnych, zaś zebrany materiał empiryczny poddałam wnikliwej analizie zgodnie z przyjętą koncepcją M.B. Milesa i A.M. Hubermana. Wierzę, że zaprezentowane wyniki badań pozwolą otworzyć przestrzeń optymizmu i będą zachęcały inne kobiety-matki do podejmowania podobnych inicjatyw w przestrzeni zawodowej.