Concerto abbreviato Petra Bergama (1966) - Leon Stefanija (Muzikološki Zbornik, 2015)
Prispevek se ukvarja z kompozicijskimi in estetskimi potezami Concerta abbreviataza solo klarinet iz leta 1966 Petra Bergama. Zgodovinski kontekst in eksplicitna glasbena poetika skladatelja sta dopolnjena s stališči recepcijske zgodovine dela. Analiza oblikovnosti skladbe je podana v obliki pragmatičnih (fenomenoloških) komentarjev procesa strukturiranja celote. Izsledki analize opredeljujejo vrsto trenj med avantgardnimi in tradicionalistični mi značilnostmi in umeščajo skladbo med vredne primere musique informelleobdobja, ko so se glasbene avantgarde razvejale na vrsto tokov.