Žene poduzetnice u turizmu Republike Hrvatske: izazovi i prilike - Romina Alkier (BizInfo, 2021)
U radu se analizira pozicija žena poduzetnica u turizmu, identificiraju motivi ulaska žena u poduzetništvo, kao i izazovi i ograničenja s kojima se suočavaju pri pokretanju posla i tijekom samog poslovanja. Hrvatska ima dugu tradiciju turizma, a upravo kroz turistički sektor ženama se nude velike mogućnosti kreiranja i realizacije poduzetničkih ideja. Spajanjem znanja i vještina u turizmu sa sposobnostima realizacije poslovnih ideja i kreativnog promišljanja kroz poduzetničke aktivnosti, žensko poduzetništvo omogućava ženama kreiranje radnih mjesta i postizanje financijske neovisnosti. Turizam ima nesagledivu sposobnost djelovanja ka uspostavi društva jednakih mogućnosti. Analiza se temelji na dosadašnjim istraživanjima i pokazateljima poslovanja poduzeća u vlasništvu žena u turističkom sektoru u Republici Hrvatskoj. Rezultati istraživanja ukazuju na disproporciju udjela žena u poduzetništvu u turizmu u odnosu na ukupan broj zaposlenih žena u hrvatskom turizmu, te na manju rodnu neravnotežu u poduzetništvu u turističkom sektoru u odnosu na ukupno gospodarstvo.