Slovensko podeželje na preizkušnji - kdo bo nadomestil kmetijstvo? - Marjan Ravbar (Dela, 2006)
Prispevek pojasnjuje vlogo podeželja v sodobnih družbenih procesih s poudarkomin na pomenu prepletanj med mesti in podeželjem. Poudarek je na pregledu sodobnih teženj v razvoju naselij in rabe površja. Z njimi opozarjamona procese, ki potekajo v nasprotju z želenimi cilji. S simuliranjem razvojnih posledic v več tipičnih območij z različnimi razvojnimi možnostmi se opirajoč na spontane procese opredeljujemo do zaraščanja kmetijskih zemljišč in preobrazbe kmetijskih zemljišč v stavbna zemljišča. V zaključku s pomočjo simulacijskega modela podajamo možne usmeritve za nadaljnji gospodarski razvoj na podeželju.