سازکار‌‌ نظارت استصوابی مجلس شورای اسلامی در تصویب معاهدات بین‌‌المللی با تبیین ماهیت برنامه‌‌ فعالیت‌‌های هسته‌‌ای ‬‬‬‬ - علی قربان پور; ابوالفضل رنجبری; محمد مظهری (پژوهشهای حقوقی, 2022)
شأن صلاحیت قانونگذاری مجلس شورای اسلامی در چهارچوب اصول قانون اساسی عام است و در راستای اصل تفکیک قوا در عموم مسائل، در حدود مقرر در قانون اساسی می‌‌تواند قانون وضع نماید. در‌ نظام‌ حقوق داخلی جمهوری اسلامی ایران، قواعد حقـوق بین‌‌الملل بر قواعـد حقـوق داخلی برتری ندارد و در‌ حکم‌ قانون عادی محسوب می‌‌شود. بر این اساس، در این پژوهش این سؤال مطرح می‌شود که چرا تصـویب معاهدات و نظارت بر فعالیت‌‌های هسته‌‌ای در قلمرو صـلاحیت مجلس شورای‌ اسلامی‌ قرار دارد؟ و جایگاه مجلس در تصویب موافقت‌‌نامه‌‌های هسته‌‌ای کجاست؟ روش مورد استفاده در این پژوهش به صورت اسنادی ـ کتابخانه‌ای و نوع پژوهش توصیفی ـ تحلیلی است. بر اساس نتایج پژوهش می‌‌توان گفت یکی ‌از ‌مهم‌ترین ‌کارویژه‌های ‌مجلس ‌امر ‌نظارت استصوابی‌ مجلس ‌در‌ برخی‌ امور ‌مهم ‌اجرایی ‌است؛ قراردادهای ‌بین‌المللی ‌مقرر ‌در‌ اصل ‌‌77 از ‌قبیل‌ عهدنامه‌ها،‌ مقاوله‌نامه‌ها، ‌قراردادها‌ و ‌موافقت‌نامه‌های ‌بین‌المللی که‌ بالطبع‌ عمل‌ تعهد‌ مابین ‌دولت‌ها‌ که‌ عمل ‌قوه ‌مجریه‌ است‌ باید ‌به ‌تصویب‌ مجلس ‌نیز ‌برسد. فعالیت‌های هسته‌ای ایران یکی از مهم‌ترین بخش‎های سیاست خارجی دولت جمهوری اسلامی ایران است که در واقع نوع این سیاست را کنشی معین می‎کند که دولت جمهوری اسلامی ایران از خود به ‌عنوان برون داد در قبال درون دادها و تقاضای محیطی جامعه بین‎الملل بروز می‎دهد.