BASIN VE SİYASET İLİŞKİSİNİN GÜNDEM BELİRLEME MODELİ ÇERÇEVESİNDE BİR ANALİZİ - Banu Terkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2007)
Basın ve siyaset arasındaki ilişki çok boyutlu ve oldukça karmaşık bir ilişkidir. Bir çok çalışmada, basın ve siyaset arasındaki ilişki çeşitli açılardan ele alınmıştır. Bu çalışmada; basın ve siyaset arasındaki ilişki, gündem belirleme modeli çerçevesinde incelenecektir. Gündem belirleme modeli; basın ve siyaset arasındaki ilişkiyi, her iki gündemdeki konular açısından ele almakta ve gündemlerin birbirleri üzerindeki etkisinin, konuların gücüne bağlıolarak şekillendiğini varsaymaktadır. Bu çalışmada; belirtilen varsayımdan hareketle, gerek basın gündemi ve siyasal gündemde, gerekse basının gündemini belirlemek için ele alınan gazetelerde, hangi konuların ağırlıklıolarak ele alındığıve hangi tür konu ve olaylarda, gündemler arasında bir paralellik olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır.