"РЕСЕН Е НАЈГОЛЕМОТО СЕЛО" Студија на заедницата - Џонатан Метју Шварц (EtnoAntropoZum, 2016)
Студијава претставува извадок од книгата "Парчиња од мозаик" од Џонатан Метју Шварц, во која се изнесени неговите теренски истражувања и неговите видувања за градот Ресен во последните неколку години од дваесеттиот век. Главно станува збор за меѓуетничките и меѓуконфесионалните состојби и односи во Ресен (Македонците, Турците и Албанците; христијаните и муслманите) и начинот на диференцирањето на луѓето по етничка и религиска основа.