Problembaseret læring og forumspil som motiverende læringsmetoder og fælles samarbejdsform i interprofessionel undervisning - Bodil Winther Hansen; Camusa Hatt (Högre Utbildning, 2015)
I denne artikel fremlægger vi en undersøgelse af effekten af at bruge PBL med forumspil i interprofessionelle læringsforløb og vi diskuterer hvorfor disse metoder støtter studerendes og underviseres motivation for at indgå i et interprofessionelt læringsforløb. Undersøgelsen blev foretaget via tilrettelæggelse og gennemførelse af et konkret, interprofessionelt undervisningsforløb for to klasser omkring temaet ”konflikthåndtering” ud fra en PBL-ramme. Der blev foretaget dataindsamling via spørgeskema- og interviewundersøgelse, samt supplerende kvalitative dataindsamlingsmetoder, for at opnå indsigt i både kvantitative og kvalitative aspekter af studerendes og underviseres vurdering af forløbet og metoderne. Undersøgelsen peger på at PBL-metoden kan give et fælles og udviklende afsæt for underviserne og danne basis for meningsfuldt gruppearbejde for de studerende. De studerendes aktive deltagelse stimuleres og den personlige feedback til de studerende, der arbejdes med i vejledningerne, er stærkt motiverende og engagerende. Samtidig opnår de studerende at tilegne sig en ny, og, for de fleste studerende, anderledes studielæringsmetode. Forumspillet anvendes som en del af et PBL-baseret undervisningsforløb. De studerende oplever denne læringsform som meget motiverende, specielt fordi den kobler teori og praksis. Forumspillet kombinerer teorien med mere personlige og følelsesmæssige aspekter, det skaber bevidsthed om egne følelser og opmærksomhed på betydningen af en anerkendende tilgang. Resultaterne viser at PBL med forumspil kan være relevante metoder at anvende i interprofessionelle undervisningsforløb hvor manglende motivation og ringe deltagelse blandt studerende er fremherskende.