Turtelduer?: Medier, stat og politik i Central- og Østeuropa. Medieforandring i Central- og Østeuropa: Udvikling af en analysemodel - Karol Jacubowicz (MedieKultur: Journal of Media and Communication Research, 1996)
Den polske medieforsker, Karol Jakubowicz, tager os med på en rundtur i de tidligere kommunistiske lande i Øst- og Centraleuropa. Hvordan går det med pressefriheden og mediernes løsrivelse fra staten? spørger han. Han opstiller følgende kriterier for frie medier: Differentiering, professiona- lisering af journalister, demonopolisering, decentralisering og en grad af demokratisering. Ifølge Jakubowicz er der en tæt sammenhæng mellem de politiske og økonomiske reformer, et land har gennemgået, og medier- nes frigørelsesproces. De tidligere kommunistiske lande grupperes efter, hvilket stade medieudviklingen er nået til og de politiske og økonomiske forhindringer for medieudviklingen opregnes. Den gennemgående tendens i det østeuropæiske medielandskab er "italienske tilstande", dvs. udbredt statslig kontrol med medierne, stærke partitilhørsforhold og integration mellem medier og den politiske elite, konkluderer Jakubowicz. Artiklen har før været publiceret i tidsskriftet Javnost/The Public.