Neformalno izobraževanje odraslih v organizacijah - Zoran Jelenc (AS: Andragoška Spoznanja, 1995)
Z raziskovanjem smo ugotavljali pojavnost neformalnega izobraževanja v različnih organizacijah, ki delujejo v izbranih lokalnih skupnostih. Domnevali smo: (1) daje neformalno izobraževanje odraslih sestavni del dejavnosti organizacij in da se izvaja v posebnih oblikah (PNIO); (2) da je neformalno izobraževanje v organizacijah tudi sestavni del delovanja in življenja lokalne skupnosti, da se kot takšno prilagaja potrebam in značilnostim te skupnosti ter spontano oblikuje neformalno mrežo ponudbe izobraževanja v njej. Raziskovanje je potrdilo večino naših domnev. Izobraževanje in učenje sta splošna potreba vseh organizacij - le 3 odstotke organizacij je ne izraža, 88 odstotkov organizacij pa navaja najmanj 1 PNIO. To velja za vse organizacije, tako poklicne kot tudi prostovoljske. Podrobno smo raziskali pojavnost in procese neformalnega izobraževanja v organizacijah kot tudi značilnosti programov, kot so: oblike, vsebine, cilji, način izvedbe, financiranje, udeleženci, izvajalci, trajanje, časovna razporeditev in podobno.