Pax digitalis. Życie w wieku cyfrowej hiperkomunikacji - Kazimierz Krzysztofek (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
Artykuł jest próbą krytycznej analizy dyskursów i stanowisk w kwestii społecznych skutków akceleracji rozwoju technologii cyfrowych. Nakreślono w nim trendy, których ziarna kiełkowały już przed COVID-19, a inne zostały dopiero posiane przez pandemię. Uwaga powinna się w najbliższym czasie skupić na nowych azymutach myślenia. To są wyłaniające się pytania badawcze i odpowiedź na nie wymaga pozyskania empirii, na bazie której powstanie nowa wiedza. Ogólnie znane są wektory zmian, na podstawie których można cokolwiek przewidywać, ale nie wiadomo, jaka będzie ich wypadkowa, jaki kształt zmian i jak je ewaluować. Zmienność i przyspieszenie to dwa megatrendy wynikające z hiperkomunikacji i technologizacji życia. W publikacji skoncentrowano się na dość arbitralnie wybranych zagadnieniach związanych z funkcjonowaniem technologii cyfrowych w społeczeństwie.