ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТИПІВ РИНКОВИХ СТРУКТУР - Svitlana Mykulanynets (Економіка та суспільство, 2021)
У статті проведено порівняльний аналіз основних типів ринкових структур. Розглянуто характерні ознаки, на основі яких визначається модель ринкової структури. Охарактеризовано рівень конкуренції, як ключовий фактор визначення моделі ринку. Проаналізовано особливості, переваги та недоліки кожного типу ринкової стуктури. Обгрунтовано економічну ефективність ринку досконалої конкуренції. Визначено ключову перевагу ринку монополістичної конкуренції, яка полягає в диференціації товарів та послуг, а також методів їх просування. Здійснено аналіз основних можливостей та загроз олігополістичного ринку. Охарактеризовано загрози та негативні наслідки монополій, а також необхідність державного контролю за цих умов. Відображено особливості реальних та «ідеальних» ринкових структур. Визначено економічно найефективніші моделі ринку.