Farklı Mikoriza Türleri, Kompost ve Fosfat Kayacı Uygulamalarının Sorgum Bitkisinin Gelişimine Etkileri - Çağdaş Akpınar; Ahmet Demirbaş; İbrahim Ortaş (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2020)
Bu çalışma, farklı mikoriza türleri aşılaması ile birlikte farklı dozlarda kompost ve fosfat kayacı uygulamalarının sorgum bitkisinin gelişimi ve besin elementleri alımına olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede kompost dozları 0, 20, 40 g kompost/kg toprak, fosfat kayacı dozları 0, 2, 4 g fosfat kayacı/kg toprak olarak uygulanmış, mikoriza türleri olarak; Funnelformis mosseae, F. caledonius, Claroideoglomus etunicatum, Rhizophagus clarus, doğal ve kokteyl (karışım) kullanılmıştır. Hasat sonunda kök ve kök üstü aksam kuru madde üretimleri, fosfor (P) ve çinko (Zn) konsantrasyonları ve mikorizal kök infeksiyonu analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, mikoriza aşılaması sorgum bitkisinin kök ve kök üstü aksam kuru madde üretimine, P, Zn ve kök infeksiyonuna fosfat kayacı ve kompost uygulamalarına göre daha fazla oranda etki etmiştir. En etkili mikoriza türü olarak F. caledonius ön plana çıkmaktadır. Kompost uygulamalarında 20 ve 40 g/kg toprak doz uygulamaları etkin bulunur iken, fosfat kayacında ise yetiştirme süresinin kısalığı nedeniyle fosfat kayacının yeterince çözünemediği kanısına varılmıştır.