SARIÇAM, KAYIN, LADİN VE KIZILAĞAÇ ODUNLARININ ÇEŞİTLİ KİMYASAL MADDELERLE EMPRENYE EDİLEBİLME ÖZELLİKLERİ - M. Kemal YALINKILIÇ; Ergün BAYSAL; Zafer DEMİRCİ; Hüseyin PEKER (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1996)
Bu çalışma, ülkemiz yaygın türlerinden sarıçam, kayın, ladin ve kızılağaç odunlarında, farklı kimyasal maddelerinin çeşitli çözeltileriyle emprenyesi sonucunda, emprenye koşulları sabit tutulduğunda sağlanacak net kuru emprenye maddesi tutunma oranlarının (retensiyon) belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, ağaç türlerinden ladinin organik çözücülü emprenye maddesi Vacsol ile yüksek retensiyon oranlarıyla emprenye edildiğini, diğer denenen emprenye maddelerinde ise en az retensiyonun sağlandığı ağaç türü olduğunu göstermiştir. Su itici maddeler (SİM)'den stiren+metilmetakrilat (70: 30) ile izosiyanat'ın ladin odununda diğer türlere eşdeğer retensiyon verdikleri, en yüksek retensiyon oranlarının tüm kimyasal maddeler için genel olarak kızılağaçta ortaya çıktığı, bunu kayın ve sarıçam odunlarının izlediği tespit edilmiştir.