Ali Haydar Emir Alpagut: Hayatı ve Eserleri - Mehmet Korkmaz (Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları, 2019)
Bu çalışmanın temel hedefi, Türk deniz harp tarihçiliğinde önemli bir yeri olan yazar Ali Haydar Emir Alpagut’un hayat hikâyesinin ve eserlerinin bir bibliyografyasının ortaya çıkarılmasıdır. Bahriye Mektebi’nde uzun yıllar deniz harp tarihi hocası olarak görev yapan Ali Haydar Emir, Türk deniz harp tarihine ilişkin yazdığı kitap ve makaleleriyle bu sahada önemli referans kaynağı eserler ortaya koymuştur. Onun bilhassa Cumhuriyet’in ilanından sonraki yazılarına bakıldığında aynı zamanda toplumsal ve sosyal meseleler ile edebiyat ve kültür konularında da yazılar kaleme aldığı görülmektedir. Döneminin önemli yazar ve entelektüelleri arasında yer almasına rağmen hayatına dair pek bilgi bulunmadığı gibi bilhassa Türk denizcilik tarihi için ayrı bir yeri olan eserleri günümüz araştırmacıları tarafından ihmal edilmektedir. Ali Haydar Emir’in ailesi, eğitimi, askerî kişiliği ve mesleki faaliyetleri bu çalışmada arşiv belgeleriyle ortaya konulmuştur. Ayrıca Türk denizciliğine ilişkin yazdığı eserlerin analitik tahlili yapılmış ve denizciliğe dair bazı görüşleri üzerinde durulmuştur.