POSOBOROWE INSPIRACJE PEDAGOGIKI PALLOTYŃSKIEJ - Zbigniew Babicki (Forum Pedagogiczne, 2016)
Podczas Soboru Watykańskiego II Kościoł katolicki dokonał weryfikacji swoich poglądów na płaszczyźnie teologiczno-wychowawczej. W centrum jego nauki nadal pozostaje fundamentalna teza o godności osoby ludzkiej stanowiącej obraz Boga. W tym kontekście należy również odczytywać zmiany, jakie dokonały się w sposobie interpretowania apostolskiej idei Wincentego Pallottiego. Cele założonego przez niego Zjednoczenia Apostolstwa Katolickiego (ZAK) podlegały modyfikacjom, które przebiegały równolegle do posoborowej odnowy Kościoła. W skład Zjednoczenia od momentu jego powstania wchodzi między innymi Wspólnota Księży i Braci znana pod nazwą Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego (SAC).