Концепція реструктуризації інформаційного простору на основі кількісної ознаки для підвищення ефективності кодування відеоданих в інфокомунікаційних системах спеціального призначення - О. П. Мусієнко; І. М. Тупиця; Я. О. Боровенський; В. О. Новічков (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
Досліджуються сучасні методи кодування відеозображень, що активно використовуються в інфокомунікаційних системах спеціального призначення. Аналізуються проблемні аспекти використання алгоритмів сімейства JPEG в процесі кодування відеоданих з позиції забезпечення збереження семантичної складової в умовах необхідного рівня компресійних характеристик. Пропонується принципово новий підхід до процесу обробки відеоінформації, основною відмінною рисою якого є відсутність необхідності переходу від просторового до частотного представлення зображення. Сутність підходу полягає у реструктуризації даних відеоінформаційного ресурсу за кількісною ознакою, що враховує семантичне навантаження елементів відеопослідовності. В ролі інструменту для реструктуризації інформаційного простору виступає кількісний показник, що враховує статистичні закономірності та кореляційні зв’язки елементів. Це дозволяє створити умови для управління якістю реконструйованого відеозображення в умовах забезпечення необхідного рівня компресійних характеристик за рахунок додаткового усунення психовізуальної  надмірності повідомлення. Перевагами запропонованої концепції реструктуризації інформаційного простору кодованих даних є створення умов для покращення компресійних характеристик у порівнянні з існуючими алгоритмами в умовах забезпечення необхідного рівня якості.