Mavi Faz: Sıvı Kristallerin Parlayan Yıldızı - Nejmettin Avci (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Buçalışmada mavi faz sıvı kristallerin fiziksel özellikleri, fotonik ve optikuygulamaları hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Mavi faz, izotropik sıvı ilekolesterik faz arasında bulunan bir sıvı kristal fazıdır. Çift bükümlü her birsilindirik yapı bu sistemin temel birimini oluşturur ve kendi kendinebirleşerek üç boyutlu bir yapı meydana getirirler. Geleneksel bir sıvı kristalile karşılaştırıldığında; milisaniyenin altında tepki hızı, herhangi birhizalama katmanına ihtiyaç duymaması, optiksel olarak izotropik olması,ekranlar için geniş bir görüş açısı sağlaması ve hücre kalınlığına duyarlıolmaması mavi faz sıvı kristallerin kendine özgü fiziksel üstünlükleridir. Mavifaz sıvı kristaller bahsedilen bu avantajlarından dolayı optik sistemlerde, görüntülemecihazlarında ve diğer benzeri uygulama alanlarında belirgin bir kullanımpotansiyeline sahiptir.