Dzieciństwo i dziecko w narracjach pamiętnikarek chłopskich - Elwira Wilczyńska (Litteraria Copernicana, 2017)
Artykuł przedstawia problem położenia dziecka wiejskiego w tradycyjnej kulturze ludowej w oparciu o pamiętniki kobiet. Dobór źródeł pozwala odkryć kobiecą perspektywę w opisie rodziny chłopskiej. Autorka dzieli wspomnienia chłopek na relacje o dzieciństwie, czyli wspomnienia z czasów, gdy autorki były dziećmi, oraz relacje o dziecku, czyli takie, w których mowa o dzieciach autorek lub dzieciach wiejskich w ogóle. Oba rodzaje narracji ujawniają odmienność doświadczeń kobiecych i męskich, która kształtowała się od pierwszych lat życia człowieka.