ORTAKÖY (AKSARAY) YÖRESİNDEKİ KIRINTILI KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI - Kerim KOÇAK (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 2000)
Ortaköy yöresi kırıntılı kayaçlarının bölgesel metamorfizmaya uğraması, bu kayaçlarda sillimanit+plajiyoklaz (Ann 0.43) + ortoklaz + kuvars + biyotit (Ann O.O8, Phl 0,012) ve granat (Alm o.80-0.83 Prp 0.10-0,08 Sp 0.048-047 Grs 0.048-0.045) parajenezi gelişimine neden olmuştur. Bölgesel metamorfizma şartları granat-biyotit ve granat - alüminosilikat - kuvars - plajiyoklaz jeotermobarometreleri yardımı ile 3.3±0,36 kb basınç ve ~600°C sıcaklık olarak belirlenmiştir. Granatlar homojenleşme veya rnatriks ile arasındaki değişim reaksiyonları nedeniyle ters bir mineralojik zonlanmaya sahiptir. Granatın kenarına doğru azalan grossüler içeriği, andaluzit, serisit ve kloritlerin oluşumu Ortaköy yöresindeki P-T şartlarının P-T-t diyagramında saat yönünde bir yol izlediğini göstermektedir, ideal ve ideal olmayan katı çözeltisine dayanan granat-biyotit jeotermometreleri yaklaşık aynı sonuçları vermiştir. Bu durum muhtemelen granat ve biyotit minerallerinin ideal katı çözeltiden küçük sapma göstermesi ve / veya granat-biyotitin dengelenmeye olan eğilimi veya termometrenin deneydekine benzer Fe/Mg içeren örneğe uygulanmasından kaynaklanmaktadır.