ارائه مدل کارآفرینی معلولین با رویکرد خلاقیت و خودشکوفایی با استفاده از روش نظریه داده‌بنیاد - احمد رضا وفایی; محمودرضا چراغعلی; سید محمدرضا حسینی; محمودرضا مستقیمی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی, 2021)
از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت جسمی داشتن شغلی مناسب است. لذا هدف این پژوهش ارائه مدل کارآفرینی معلولین جسمی-حرکتی با رویکرد خلاقیت و خودشکوفایی بود. این پژوهش توصیفی و با رویکرد آمیختۀ متوالی-اکتشافی می‌باشد. داده‌های پژوهش با استفاده از روش اسنادی-میدانی جمع‌آوری گردید. در بخش کیفی، جهت شناسایی مؤلفه‌های پژوهش به مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و مدیران بخش‌های غیردولتی که به روش هدفمند انتخاب گردیدند، پرداخته شد. نمونه‌آماری در بخش کمی شامل 306 نفر از اعضای تحت پوشش انجمن‌های معلولین جسمی-حرکتی بود که به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. به‌منظور جمع‌آوری داده‌های این بخش، پرسشنامه محقق‌ساخته استفاده گردید. جهت سنجش پایایی و روایی از ضریب آلفای‌کرونباخ و میانگین واریانس استخراجی استفاده گردید که به‌ترتیب برای تمامی ابعاد بالای 852/0 و 54/0 بود. یافته‌ها نشان می‌دهند شرایط ‌علی (آﻣﺎدﮔﻰ ﺑﺮای ﺗﻐﻴﻴﺮ، ﭘﻴﭽﻴﺪﮔﻰ ﻓﺮاﻳﻨﺪﻫﺎی کارآفرینی و اﻟﺰاﻣﺎت ﻣﺤﻴﻂ ﻓﺮاﻳﻨﺪﻫﺎی کارآفرینی) 1/%53 از تغییرات مقوله محوری (نگرش‌های رﻓﺘﺎری، نگرش‌های ﻛﺎرﮔﺰاران و نگرش‌های ﺳﺎﺧﺘﺎری) را پیش‌بینی می‌کند. شرایط مداخله‌گر (ﺷﻴﻮه ﺗﻔﻜﺮ ﻣﺪﻳﺮان ﻋﺎﻟﻰ، آﮔﺎﻫﻰ از اﺑﺰارﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ و ثبات مدیریتی) و شرایط زمینه‌ای (ﭘﺎراداﻳﻢ ﻓﻜﺮی ﺑﺨﺶ دوﻟﺘﻰ، مسائل ساختاری فرایندی و ﻗﻮاﻧﻴﻦ‌وﻣﻘﺮرات) به‌ترتیب 7/10% و 4/%67 از تغییرات راهبردها (ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻓﺮاﻳﻨﺪی، ارزش‌گذاری و آﮔﺎﻫﻰ‌ﺑﺨﺸﻰ کارآفرینی) را پیش‌بینی می‌کند. مقوله محوری 2/77% از تغییرات راهبردها و راهبردها نیز 2/73% از تغییرات پیامدها (خودشکوفایی، نوآوری و خلاقیت و تفکر مدیران جدید) را پیش‌بینی می‌کنند. لذا پیشنهاد به برگزاری کارگاه‌های تخصصی جهت اصلاح نگرش مدیران عالی کشور در زمینه توانمندی‌های معلولان می‌گردد تا زمینه حمایت از اقدامات کارآفرینانه آنان فراهم گردد.