YEZİD B. VELİD'İN HAYATI VE HALİFELİĞİ - Ali AKSU (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2000)
Yezid b. Velid'in1 nesebi, Yezid b. Velid b. Abdülmelik b. Mervan b. el-Hakem b. Ebi'l-As'dır2. Annesi, Şahferîd bnt. Fîrûz b. Yezdcürd b. Şehriyâr b. Kisrâ Ebyûrz b. Hürmüz b. Enûşirvân'dır3. Annesi, cariyedir. Horasan'da fetih hareketlerinde bulunan Kuteybe b. Müslim, onu cariye olarak almış ve Irak valisi Haccâc'a göndermişti. Haccâc da halife Velid b. Abdülmelik'e hediye etmişti. Velid b. Abdülmelik'in onunla evliliğinden, Yezid b. Velid doğdu4. Yezid, Emevîlerin tarihinde bir cariyeden doğma ve halifeliğe kadar yükselen ilk Emevî halifesidir. Yezid'in Künyesi, Ebû Hâlid'di