Sürnümerer molar dişlerle ilişkili olarak retrospektif bir çalışma - Çağrı Bardak; Bengi Öztaş; Nihat Akbulut; Şebnem Kurşun (European Annals of Dental Sciences, 2010)
Bu çalışmada amacımız klinik ve radyografik olarak teşhis edilmiş olan sürnümerer molar dişlerin yaş ve cinsiyet ilişkileri, çenelerdeki dağılımları ve lokalizasyonlarının değerlendirilmesidir. Haziran 2008 ile ağustos 2010 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyoloji Anabilim dalına başvuran, klinik ve radyografik muayene sonucunda distomolar ve paramolar dişleri olan hastaların demografik bilgileri cinsiyet ve yaş , dişlerin lokalizasyonları, sürme durumları, unilateral veya bilateral konumlarının oluşu değerlendirildi. Sürnümerer molar diş teşhis edilen 28 hastanın 15’i %53,6 erkek, 13’ü %46,4 kadın hasta idi. Bu hastalarda toplam 39 adet sürnümerer molar diş tespit edildi. Bu dişlerin 34’ü % 87,2 üst çenede, 5’i % 12,8 ise alt çenede izlendi. Toplam 34 diş çekilirken, geriye kalan 5 sürnümerer molar diş hastaların isteği üzerine takibe alındı. Sonuç olarak çenelerde pek yaygın olarak izlenmeyen paramolar ve distomolar dişlerin teşhislerinde tam bir klinik muayenenin yanı sıra radyografik yöntem olarak panoramik görüntülemeden yararlanılması gerekmektedir.