Prostat Kanserinin Saptanması ve Derecelendirilmesinde Voksel İçi Tutarsız Hareket (IVIM) Parametrelerinin Tanısal Değeri - Furkan Ertürk Urfalı; İbrahim Halil Sever (Sakarya Tıp Dergisi, 2022)
Amaç: Voksel içi tutarsız hareket (IVIM) parametrelerinin, prostat kanseri (PK) ile normal prostat dokusu ve benign prostat lezyonlarından ayırmadaki başarısını ve PK’yi derecelendirmedeki yararını saptamak. Gereç ve Yöntemler: Bu metodolojik araştırmaya 1,5 T cihaz kullanılarak prostata yönelik yapılan çok parametreli manyetik rezonans görüntüleme (Mp-MRG)’si ve doku tanısı olan toplam 68 hasta (21 prostatit, 19 benign prostat hiperplazisi, 27 PK) dahil edildi. Rutin Mp-MRG’ye, 0 ile 1200 s/mm2 arasında değişen 15 farklı b değeri içeren IVIM sekansı eklendi. Tüm b değerlerinden yapılan ölçümler baz alınarak; görünür difüzyon katsayısı (ADC), gerçek difüzyon katsayısı (D), kan akışıyla ilişkili yalancı difüzyon katsayısı (D*) ve perfüzyon fraksiyonu (f) parametreleri elde edildi. Kolmogorov-Smirnov testine göre tüm veriler normal dağılım göstermekte idi. Bu parametrelerin prostat lezyonlarını saptamadaki ve PK derecelendirmesindeki farklılıkları t testi ile analiz edildi, PK derecesi ile korelasyonu Pearson korelasyon testi ile saptandı. Parametrelerin tanısal performansını değerlendirmek için ROC analizi yapıldı. IVIM sekansının Mp-MRG’ye ek katkısının araştırılması amaçlı lineer diskriminant analizi (LDA) kullanıldı. Bulgular: ADC, D, D* ve f parametrelerinin rutin Mp-MRG’ye eklenmesi ile duyarlılık, özgüllük ve doğruluk oranları sırası ile %87, %92 ve %90’dan %92, %95 ve %94’e yükseldi. Bu dört parametre de PK ile sağlıklı prostat dokusunu ayırmada faydalı idi (her biri için p