Gömülü kaninlerin transmigrasyon insidansının belirlenmesi - Beste İnceoğlu; Mehmet Fatih Şentürk; Tayfun Yazıcı; Bengi Öztaş (Selcuk Dental Journal, 2018)
Amaç: Bu çalışmanı amacı gömülü kanin dişler arsında transmigrant kanin insidansının belirlenmesi ve transmigrant kanin dişlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında 2012 yılında tarafımızdan gömülü kanin diş sebebiyle muayene ve tedavi edilmiş 121 hastaya ait (36 erkek, 85 kadın) klinik ve panoramik radyografi görüntüleri retrospektif olarak analiz edilmiş ve transmigrant kanin içeren vakalar yaş, cinsiyet, pozisyon, lokalizasyon,tedavi protokolleri ve sınıflama açısından istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve görülme sıklığı belirlenmiştir. Bulgular: 4 hasta veri eksikliği nedeniyle çalışma dışı bırakılmıştır. 117 hastada 146 kanin dişinin içerisinde 3 ü üst çene (1 erkek, 2 kadın) 10’u alt çene(2 erkek, 8 kadın) de olmak üzere 13 (3 erkek,10 kadın) tek taraflı transmigrant kanin bulunmuştur. Ortalama yaş 32.38 olarak tespit edilmiştir. Alt çenede görülenlerde Sınıf 1(%50) en sık rastlanılan pozisyon olmuştur. 8 dişin tedavisi çekim ile yapılırken 5 dişin tedavisinde takipyapılması uygun görülmüştür.. Gömülü kaninler arasında transmigrasyon görülme insidansı %8.90 olup bu oran üst çenede %2.52 olarak bulunmuşken alt çenede %37.03 olarak belirlenmiştir.Sonuçlar: Transmigrasyon görülme insidansı alt çenede üst çeneye oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p<0.05). Diş hekimlerinin yalnızca klinik muayene ile tespit edilemeyecek transmigrasyon ile karşılaşabileceklerinin farkında olmaları ve radyografik muayenelerini ihmal etmemeleri gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: transmigrasyon; gömülü kanin; alt çene; üst çene