Az európai mennyiségi lazítás jellemzői és perspektívái - Tamás Pál (Köz-gazdaság, 2018)
Az Európai Központi Bank kiterjesztett eszközvásárlási programjára évekkel később, más körülmények között került sor, mint a többi vezető jegybank hasonló programjaira a 2008as pénzügyi válságot követően. A tanulmány feltárja ennek a fáziskésésnek az okait és a késedelem következményeit. Az elméletileg várt hatások, az elmúlt évek tapasztalatai és az euróövezeti sajátosságok fényében elemzi az európai mennyiségi lazítás sikerességét befolyásoló tényezőket. Sorra veszi a jegybanki lépések nem kívánt mellékhatásait, értékeli a programmal szemben ez alapján megfogalmazható kritikákat. A cikk következtetése szerint a késlekedés miatt több olyan tényezővel számolni kell, amely az eredményességre negatívan hat. Ezek miatt is kellett a jegybanki lépéseket úgy méretre szabni, hogy azok kellően hatásosak legyenek. Ez azonban egyúttal a kockázatokat is növeli és vannak hoszszabb távon érvényesülő negatív hatásai.