کاربرد روش آنالیز تمایز و ماشین بردار پشتیبان مرحله‌ای در مدل‌سازی کانی‌زایی کانسارهای طلای داشکسن - حمید گرانیان; سید حسن طباطبایی; هوشنگ اسدی هارونی; آرمان محمدی (نشریه مهندسی معدن, 2015)
محدوده اکتشافی داشکسن از دو کانسار ساری گونای و آق‌داغ تشکیل شده است. کانسار طلای اپی‌ترمال ساری گونای با ذخیره 120 میلیون تن با عیار متوسط 2 گرم بر تن مهم‌ترین کانسار طلای ایران در کلاس جهانی است. با استفاده از داده‌های ژئوشیمیایی محیط خاکی و به کمک دو روش طبقه‌بندی آنالیز تمایز (LDA و QDA) و ماشین بردار پشتیبان (c-SVM و nu-SVM) وضعیت کانی‌زایی طلا در این کانسار مدل‌سازی شده است. پارامتر شاخص تولید (مجموع حاصل‌ضرب عیار بلوک‌ها در ارتفاع آن‌ها) برای سلول‌هایی به ابعاد 25×25 متر در سطح زمین تعریف شده است. این متغیر وابسته به سه کلاس زمینه، شاخص تولید متوسط و بالا طبقه‌بندی شده است. سپس به‌منظور محاسبه توابع کلاسه‌بندی از داده‌های ژئوشیمیایی که با سلول‌ها بالا همپوشانی دارند، استفاده شده است. 70% داده‌ها، به‌عنوان داده‌های آموزشی و 30% باقیمانده به‌عنوان داده‌های آزمایشی به کار رفته‌اند. نتایج نشان داده است که در داده‌های آزمایشی روش nu-SVM با صحت 6/78% ، روش LDA با صحت 80% و روش‌های nu-SVM ، c-SVM و LDA با صحت 9/57% به ترتیب برای تفکیک نواحی زمینه، شاخص تولید متوسط و بالا کاربرد دارد. بنابراین ترکیب دو روش آنالیز تمایز و ماشین بردار پشتیبان می‌تواند کانی‌زایی طلا را در تپه ساری گونای مدل‌سازی نماید. با مدل‌سازی به کمک کلیه داده‌ها ژئوشیمیایی ضمن شناسائی موقعیت کانی‌زایی طلا در تپه آق‌داغ مشابه ساری گونای ولی با گسترش کمتر، اتصال این دو کانی‌زایی در عمق مشخص شده است. در نهایت دو ناحیه در تپه ساری گونای، یک ناحیه در تپه آق‌داغ و یک ناحیه در دره بین این دو تپه برای حفاری تکمیلی پیشنهاد شده است.