SYSTEM AUTOMATYCZNEGO ZARZĄDZANIA ZESPOŁEM SAMOCHODÓW Z SILNIKAMI DIESLA NA PRZYKŁADZIE TRANSPORTU SAMOCHODOWEGO W KAMIENIOŁOMACH - Waldemar Wójcik; Batyrbek Suleimenov; Gennadiy Shadrin; Mikhail Shadrin; Dmitriy Porubov (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2014)
W artykule zostało rozpatrzone optymalne sterowanie procesem przemieszczania pojazdów z zastosowaniem złożonego kryterium, zależnego od zużycia paliwa i czasu przejazdu, ze zmiennymi współczynnikami modelu matematycznego fizycznego procesu, uwzględniając wpływ czynników zakłócających. Otrzymany system sterowania pozwala na oszczędne zużycie paliwa, zmniejszenie wpływu transportu na środowisko i obniżenie wpływ czynnika ludzkiego na zarządzanie transportem samochodowym.