Analiza wybranych cech liści i kwiatów kilku tycznych odmian fasoli wielokwiatowej (Phaseolus coccineus L.) - RAFAŁ PAPLIŃSKI (Annales Horticulturae, 2015)
Fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus L.) jest cenną rośliną warzywną. Ze względu na intensywny wzrost może być również wykorzystywana jako roślina ozdobna do obsadzania altan i pergoli, a jako roślina miododajna jest także cennym pożytkiem dla pszczół. W badaniach porównano wybrane cechy odmianowe dotyczące liści i kwiatów kilku tycznych odmian fasoli wielokwiatowej: ‘Japońska Fioletowa’, ‘Piękny Jaś’ (odmiany uprawiane na suche nasiona) oraz ‘Desire’, ‘Enorma’, ‘Lady Di’, ‘Scarlet Emperor’ (odmiany szparagowe). Wykazano istotne różnice w wielkości liści, kwiatów i kwiatostanów, a także istotne korelacje pomiędzy badanymi cechami.