Covid-19 Pandemisi Sürecince Üniversitelerin Uzaktan Eğitim Kapasiteleri - Engin Karadağ; Hatice Ergin-kocatürk; Ş. Selin Çiftçi; S. Koza Çiftçi; Ramazan Gök; Ahmet Su (Üniversite Araştırmaları Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı; COVID-19 pandemisi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitim kapasitelerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada öğrenci büyüklüklerine göre 20’si devlet üniversitesi 10’u vakıf üniversitesi olarak toplamda 30 üniversitenin uzaktan eğitim kapasiteleri, insan kaynakları, yazılım ve donanım altyapıları, bütçeleri ve gelecek projeksiyonları inceledi. Çalışmada veriler, çalışma kapsamında geliştirilen ‘Uzaktan Eğitim Kapasitesi Değerlendirme Formu’ kullanılarak elde edildi. Sonuçlar Türkiye’deki üniversitelerin uzaktan eğitimde insan kaynakları, donanım ve yazılım alt yapıları ve kapasiteleri, içerik üretim kapasiteleri, sınav alt yapıları ve kapasiteleri ve bütçeleri açısından düşük ve yetersiz olduğu gösterdi. Ek olarak üniversitelerin uzaktan eğitim merkezlerinin yeterlilikleri üniversite türü, büyüklüğü ve yaşı açısından anlamlı olarak farklılaşmadığı görüldü.