Ocena plonowania szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) w drugim roku uprawy - Grażyna Zawiślak (Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus, 2003)
Doświadczenie przeprowadzono w latach 1997-1999 na plantacji dwuletniej. Badano wpływ terminu zbioru na plon świeżego ziela, powietrznie suchego ziela oraz powietrznie suchych liści szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) odmiany 'Bona'. Plantacja została założona każdorazowo w roku poprzedzającym badania poprzez sadzenie rozsady szałwii w ostatniej dekadzie maja (w 1996, 1997 i 1998 roku). Rozsadę posadzono w rozstawie 30×40 cm. Surowiec zebrano w dwóch terminach: w maju i we wrześniu. Wykazano istotny wpływ terminu zbioru na plon świeżego ziela szałwii lekarskiej w drugim roku użytkowania plantacji. Plon świeżego ziela uzyskany we wrześniu był większy (190,2 dt.ha -1) aniżeli w maju (104,7 dt.ha -1). Również zawartość olejku eterycznego w surowcu szałwii (liść, ziele) zebranym w drugim terminie (wrzesień) była większa niż w pierwszym (maj).