Қазақстан Республикасының салық құқығының қағидалары туралы: мәселенің кейбір аспектілері. К вопросу о принципах налогового права: некоторые аспекты проблемы. - A. A. Karayev.; R. K. Nuranova. (Хабаршы. Заң сериясы, 2016)
Мақала әділдік қағидасының түсінігін, сондай -ақ, оны мемлекеттің салық саясатын жүргізу барысында қолданылу мәселесінің кейбір аспектілерін қарастыруға арналған. Автор ғалымдардың еңбектерінің және өзінің ғылыми ізденісі негізінде мемлекеттің салық саясатын жүзеге асыру барысында әділдік қағидасының сақталуының кейбір аспектілерін зерттеген. Салық салудың әділдік қағидасы баршаның сот алдында теңдігі туралы конституциялық нормасына негізделеді және ол елдің экономикалық дамуының қажетті алғышарты болып табылады. Сонымен қатар қазіргі қолданыстағы Салық кодексімен тұрақты және жүйесіз өсіп отыратын нақты жеңілдіктер мен преференциялар қарастырылған. Зерттелген осы мәселенің негізінде автор, талдама беру актілерінде әділдік ұғымын нақтылауды, сондай-ақ өзіміздің дәстүрімізге және шетелдік озық тәжірибелерге сүйене отырып, салық ауыртпашылығын әділетті бөлу концепциясын жасауды, азаматтардың экономикалық құқық тары мен бостандықтарының жүзеге асуына кепілдік беруді ұсынады. Данная статья посвящена рассмотрению понятия принципа справедливости, а также некото рым аспектам его реализации при проведении государством налоговой политики. Автор на основе изучения публикаций ученых, а также собственных научных изысканий рассматривает некоторые аспекты соблюдения принципа справедливости при проведении налоговой политики. Принцип справедливости налогообложения основывается на конституционной норме о равенстве всех пе ред законом и судом, является необходимой предпосылкой экономического роста страны. Вместе с тем в действующем Налоговом кодексе предусмотрены определенные виды льгот и преферен ций, которые постоянно и бессистемно растут. На основе рассмотрения данной проблемы автор предлагает конкретизировать понятие справедливости в актах толкования, а также разработать концепцию справедливого распределения налогового времени, которая, опираясь на собственные традиции, должна вобрать в себя лучшие примеры из зарубежной практики, гарантировать гражда нам реализацию конституционных экономических прав и свобод.