Pakistanlı Çocuklarda Serebral Palsi: Hastane Tabanlı İnceleme - Atif Ahmed KHAN; Khalil AHMAD; Saeed Bin AYAZ; Aisha AYYUB; Uzma AKHLAQ (Cukurova Medical Journal, 2014)
Amaç: Pakistan"da serebralpalsi frekansı yüksektir ancak bu durumun daha fazla araştırılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Pakistan"da hastanede serebralpalsili çocuklar arasında klinik sunumların ve etyolojik faktörlerin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya dahil edilen 102 çocuk, Avrupa"daki Surveillance of CerebralPalsyde gözetim altında bulunan çocuklarla aynı kriterlere sahiptir ve Rawalpindi"de Silahlı kuvvetler rehabilitasyon merkezi enstitüsünde bulunmaktadır. Bulgular: 102 çocuktan 46"sı (%45.1) erkek, 56"sı (%54.9) kızdır, çocukların ortalama yaşları 5.6 ± 2.25" tir. En sık spastik serebralpalsi (%90.2) görülmektedir, bu da dipleji (%33.3), kuadriplejiyi (%32.4) takip eden 3.9% atonik, % 3.9 ataksik/karışık ve %2 atedoit CP olarak görülmektedir. Doğum asfiksisi en sık karşılaşılan etyolojik faktördür (%32.4) bunu prematürite (%26.5), kernikterus (%12.7) ve meningoensefalit (%10.8) takip etmektedir. Spastik kuadriplejik ve diplejik CP, ana olarak doğum asfiksisi, hemiplejik, ataksik ve karışık CP prematurite, atonik ve atedoit CP ise kernikterus ile ilişkilidir. Sonuç: Spastik kuadripleji veya spastik dipleji ,CP teşhisi konulan Pakistanlı çocuklarda en sık karşılaşılan durumlardır. CP gelişiminde en sık karşılaşılan etyolojik faktörler doğum asfeksisi, prematürite, meningoensefalit ve kernikterustur.