Çocukluk çağında lomber intervertebral disk herniasyonu: 7 olgunun sunumu - Derviş Mansuri YILMAZ; Ersin HACIYAKUPOĞLU; Ömer Neşet KİŞİ; Erol AKGÜL; Sebahattin HACIYAKUPOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2018)
Lomber disk hernisi adolesan yaşta görülen nadir bir patolojidir ve bu hastalar disk hernisi için ameliyat edilen tüm hastaların sadece % 1-5'ini oluşturur. Travma ve aile öyküsü disk hernileri için önemli faktörlerdir. Fakat dejeneratif değişiklikler yetişkinlerden daha az önemlidir. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağında lumbar intervertebral disk herniasyonunu tedavi etmekti. 2005-2016 yılları arasında lumbar disk hernisi için 15 yaşından küçük 7 hastaya interlaminar mikrodiskektomi uyguladık. Bu hastalar klinik özellikler, radyolojik özellikler, ameliyat bulguları ve ameliyatın sonucu açısından değerlendirildi. Tüm hastalarda bel ağrısı şikayetleri vardı. Hastaların altısında radiküler ağrı şikayeti mevcuttu. Hastalarımızın çoğunda belirgin travma öyküsü olsa da, görüntüleme çalışmalarında ciddi travma olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Tüm hastalarda bel ağrısı ve bacak ağrısı şikayetlerinin düzelmesi açısından mükemmel sonuçlar aldık, ancak nörolojik defisitin düzelmesi daha dirençli idi. Sınırlı laminektomi ve mikrodiskektomi ile füzyonsuz mükemmel sonuçlarımız vardı. Tüm olguların şikayetleri ameliyat sonrası düzeldi ve bir ay içinde normal yaşam tarzlarına döndüler.