ERBİYUM KATKILI FİBER YÜKSELTEÇLERDE ASE'NİN İNCELENMESİ - H. Haldun GÖKTAŞ; Murat YÜCEL (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2004)
Bu çalışmada uzun mesafe sinyal iletiminde kullanılan Erbiyum Katkılı Fiber Yükselteçlerin (EDFA) en büyük gürültü nedeni olan kendiliğinden yükseltilmiş yayılmanın (ASE) sinyal kazancı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 1480 nm dalga boyunda pompalanmış, 1550 nm dalga boyundaki sinyalleri yükselten EDFA ASE'li ve ASE'siz olarak analiz edilmiştir. Yapılan analizde ASE'nin yükselteç kazancını sınırladığı ve aynı kazancı sağlamak için daha uzun mesafeli fibere ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.