Yatan Hastalarda Kolonoskopi Öncesi Barsak Hazırlığı Talimatlarına Hastaların Uyumu Ve Tolerans Düzeyi - Gürsel Acartürk; İhsan Uslan; Kübra Yetemen Görücü (Sakarya Tıp Dergisi, 2011)
Amaç: Kolorektal hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli yer tutan kolonoskopi işleminin başarısı için kolonoskopi öncesi barsak hazırlığının yeterli olması gereklidir. Hastanede yatan hastalarda barsak hazırlığı ayaktan hastalara göre daha yetersiz olup bunun nedenleri belirlenmiş değildir. Bu çalışmada; standart barsak hazırlığı uygulanan yatan hastalarda barsak hazırlığının yetersizliğine neden olan faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya kolonoskopi planlanan ve barsak hazırlığı standart sıvı sodyum fosfat ile yapılan ardışık 66 hasta alındı. Kolonoskopi öncesi hastalara demografik, klinik ve barsak hazırlığına ilişkin verileri ile ilişkili anket yapıldı. İşlem sonrasında hastanın barsak hazırlığı yeterliliği için kolonoskopiyi yapan hekime yönelik sorularla değerlendirme yapıldı. Bulgular: 66 hastanın 23'ü yatan, 43'ü ayaktan tedavi gören hasta idi. Gruplar arasında hazırlık ilaçlarına uyum benzer iken ayaktan hastalarda berrak sıvı diyete uyum daha iyi idi (p0,05). Yatan hastalarda yeterli barsak hazırlığı ayaktan hastalara göre daha düşüktü ve sadece 6 yatan hastada yetersiz barsak hazırlığı saptandı. Yetersiz barsak hazırlığı ile berrak diyete uyum arasında negatif yönde bir ilişkili saptandı (rho= -0.351 p=0.004).Sonuç: Yatan hastalarda ayaktan hastalara göre barsak hazırlığı yetersizdir. Bu hasta grubunda yetersiz barsak hazırlığı nedenlerinden biri berrak diyete uyumsuzluk olarak gözükmektedir. Bu nedenle, yatan hastanın berrak diyete uyumunu artırıcı yöntemler geliştirilmelidir.