Toplumsal Yetenek Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Ebru ÖZTÜRK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2008)
Bu çalışmanın amacı, Yang ve meslektaşlarının (2006) Toplumsal Yetenek (Social Ability) ölçeğini Türkçe’ye uyarlamaktır. Özgün formu İngilizce olan ölçek, 30 maddeden oluşmaktadır. Özgün ölçek öncelikle yazar tarafından Türkçe’ye çevrilmiş, ardından hem özgün, hem de Türkçe ölçek birlikte; üçü dil, dördü alan uzmanı olmak üzere yedi öğretim üyesine incelettirilmiştir. Uzmanların önerileri ışığında ölçek üzerinde gerekli görülen düzeltmeler yapıldıktan sonra İngilizce ve Türkçe formlar arasındaki eşdeğerliğin tespit edilmesi için ODTÜ öğrencilerinden seçilen 28 kişilik bir grup üzerinde iki hafta arayla iki uygulama gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini tespit etmek üzere, çevrimiçi ders deneyimi olan 160 BÖTE bölümü öğrencisinden elde edilen veriler üzerinde doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz ile, TYÖ’nin Türk üniversite öğrencileri üzerinde özgün ölçekteki gibi beş faktörlü olan modelin doğrulandığı ve toplam 27 maddeden oluştuğu ortaya konulmuştur. Ancak dört madde, özgün ölçekte bulundukları alt faktörden farklı bir faktörde yer almıştır.