Tereny rekreacyjne aglomeracji Kurytyby : determinanty i specyfika - Jolanta Kijowska; Michał Faryś (Studia Periegetica, 2015)
Tereny rekreacyjne, szczególnie z dużym udziałem różnorodnej pokrywy roślinnej, mają kluczowe znaczenie dla mieszkańców aglomeracji. Stwarzają wielorakie możliwości aktywnego wypoczynku i spędzania wolnego czasu w środowisku miejskim o cechach zbliżonych do naturalnych, a zarazem tworzonym przez człowieka. Kurytyba stanowi dobry przykład projektowania "zgodnie z naturą", zainicjowanego w latach 70. przez burmistrza Jamiego Larmiera. Aktualnie widać efekty tych działań - miasto szczyci się wysokim odsetkiem terenów zieleni - aż 51,5 m2 przypada na jednego mieszkańca. W 1996 r. Kurytyba została uznana przez Światowe Forum Habitat II za najbardziej innowacyjne miasto w świecie, zwłaszcza pod względem rozwiązań ekologicznych, komunikacyjnych i społecznych. Analiza oferty różnorodnych terenów rekreacyjnych, zwłaszcza parków miejskich i leśnych, oraz czynników determinujących ich rozwój, specyfikę i różnorodność, w kontekście nowych trendów i potrzeb rozwoju rekreacji w mieście, stanowi cel niniejszego artykułu. (abstrakt oryginalny)