Karma modelli tip-2 montaj hattı dengeleme problemi için bir kısıt programlama modeli - Hacı Mehmet Alağaş; Mehmet Pınarbaşı; Mustafa Yüzükırmızı; Bilal Toklu (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2016)
Bu çalışmada karma modelli montaj hattı dengeleme problemleri için yeni bir kısıt programlama modeli sunulmuştur. Önerilen model verilen bir istasyon sayısı ile çevrim zamanını en küçüklemektedir. Önerilen model literatürdeki örnek problemler ile test edilmiştir ve modelin performansı karma modelli montaj hattı dengeleme problemlerinin matematiksel modeli ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Performans kriterleri olarak ulaşılan en iyi çözüm değeri ve CPU süresi kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar önerilen kısıt programlama modelinin problemin çözümünde iyi performans gösteren bir alternatif modelleme tekniği olduğunu göstermiştir.