مدل‌سازی فرایندهای کسب‌وکار شرکت‌های دانش‌بنیان - جمال خانی جزنی; امیر آذرفر; سحر جعفری (تصمیم گیری و تحقیق در عملیات, 2022)
هدف: بر همگان واضح و مبرهن است که در این دوران یکی از عامل کلیدی رشد اقتصادی کشورها، اقتصاد دانش‌بنیان است و در این بین وجود شرکتهای دانشبنیان زیرساخت اصلی حصول این مهم را شکل میدهد. این مقاله با هدف توسعه شرکتهای دانش‌بنیان با تأکید بر فرایندهای کسب‌وکار آن‌ها انجام شد.روش‌شناسی پژوهش: بدین منظور با مرور ادبی به بررسی فرایندهای کسب‌وکار پرداخته شد و به خاطر جامعیت مدل EFQM جهت بررسی بیشتر انتخاب شد. سپس با 9شرکت، به‌عنوان نمونههای هدفمند، مستقر در مرکز رشد سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، مصاحبه و آسیب‌های این شرکت‌ها شناسایی شد. در ادامه مکانیزم‌های تصمیم‌گیری و هماهنگی با توجه به یکپارچگی فرآیندهای سازمانی، برنامه‌ها و رویکردهای شرکت‌های بزرگ در اظهارنامه جایزه تعالی سازمان بررسی و رویکردهای مورد استفاده این شرکت‌ها استخراج و دسته‌بندی شدند. در این مسیر از نظرات خبرگان این حوزه نیز به منظور تعدیل برنامه‌ها و رویکردها استفاده شد. در نهایت به منظور بررسی فرایندهای کلیدی کسب‌وکارهای دانش‌بنیان، مدلی مبتنی بر پویایی‌شناسی سیستم طراحی شد.یافته‌ها: ازآنجاکه افزایش امتیاز مدل EFQM به منزله افزایش احتمال رشد شرکت در نظر گرفته شده است، لذا می‌توان با استفاده از این مدل برای رشد شرکت‌های دانش‌بنیان راهکارهایی ارائه کرد.اصالت/ارزش افزوده علمی: در این مقاله از مدل‌های شبیهسازی و ریاضی برای توسعه عملکرد شرکت‌های دانش بنیان و تحلیل هم‌زمان آسیب‌های شرکت‌ها و مقایسه آن با یک مدل جامع استفاده شده است، به صورتی که بتوان راهکارهای مناسب جهت اصلاح فرایندها را پیش‌بینی نمود.