ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В СУЧАСНОМУ ВІЗУАЛЬНОМУ МИСТЕЦТВІ - Тетяна Ігорівна Совгира (Вісник КНУКіМ: Серія Мистецтвознавство, 2020)
Мета дослідження – на основі аналізу творів сучасного візуального мистецтва, створених з використанням цифрових технологій, з’ясувати специфіку їх застосування та виявити співвідношення традиційного й інноваційного методів в сучасному живописі; вияснити спосіб нанесення фарби та функціональний складник 3D-друку у процесі «виробництва» живописних полотен. Методологічна база дослідження становить комплекс кількох методів: аналітичного – для розгляду історичної та мистецтвознавчої літератури, теоретично-концептуального методу – для характеристики понятійно-термінологічної системи дослідження, а також порівняльно-типологічного – для порівняння традиційних технологій живопису з інноваційними цифровими. Наукова новизна дослідження полягає у висвітленні специфіки запровадження цифрових технологій у візуальне мистецтво. Висновки. Виявлено, що за допомогою технології «штучного інтелекту» можна відтворити втрачені фрагменти зображень. Встановлено, що завдяки технології тривимірного друку можливе не лише виготовлення копій, а й створення авторських художніх композиції. Виявлено, що на основі алгоритмічного аналізу та математичного моделювання можна встановити співвідношення знакових систем музичних і живописних творів та на основі виявлених результатів алгоритмічного обчислення встановити певне співвідношення виразних засобів мистецтв в цифровому (математичному) еквіваленті. Отже, завдяки «штучному інтелекту» можливе синтезування різних видів мистецтва в одному творі та використання методів різних галузей знань. Проаналізувавши факти впровадження цифрових технологій, алгоритмічного аналізу живописних полотен і технології 3D-друку, можна констатувати той факт, що алгоритмічне мистецтво знаходиться лише на першій стадії свого розвитку та має значні перспективи в майбутньому.