Teritorialni del reforme lokalne samouprave v Sloveniji - Andrej Čokert (Dela, 2005)
Reformo lokalne samouprave v Sloveniji sestavlja pet sestavin: funkcionalno, ozemeljsko, organizacijsko, . nancno-materialno in pravno. Prispevek je namenjen analizi ozemeljske sestavine. Teritorialna komponenta vkljucuje ustanovitev novih obcin, ki so nadomestile nekdanje komune. Leta 1994 je bilo ustanovljenih 147 novih obcin, namesto nekdanjih 62 komun, leta 1998 je bilo dodatno ustanovljenih 45 obcin in leta 2002 še ena. Sedaj je v Sloveniji 193 občin, vendar vse ne izpolnjujejo zakonskih pogojev (5000 prebivalcev).