Hava filtresi içindeki akış ve titreşim deseninin karşılaştırılması- deneysel çalışma - Davut Erdem ŞAHİN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmada, bir hava filtresi imal edilmiş ve filtre kâğıdı üzerinde sıcaklık ve titreşim büyüklüğü değişimi, ters darbeli temizleme yapılarak deneysel olarak tespit edilmiştir. Bu amaçla, sıkıştırılmış temiz ve kuru hava, akışa ters yönlü olarak filtreye doğru 10 ms süreyle 827 kPa sabit basınçla serbest bırakılmıştır. Filtre kâğıdının darbeli temizlenmesi için darbe mesafesi ve lüle etkisi, farklı lüle-filtre mesafeleri ve farklı lüle konumlarında deneysel olarak gözlemlenmiştir. Titreşim genliklerinin büyüklüğü ivme sensörleriyle, sıcaklık değişimleri ise termal kamera kullanılarak elde edilmiştir. Lülenin faklı konumlarda ve mesafelerde kullanımı, titreşim ve sıcaklık dağılımını desenlerini etkilemektedir. Deneylerin sonucunda en homojen titreşim ve sıcaklık dağılımının lülenin dikey konumunda olduğu belirlenmiştir.