Neurčitosť v práve - Eduard Bárány (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2017)
Právo sa usiluje o určitosť, ale je nevyhnutne neurčité a zvlášť nevyhranené. Časť jeho nevyhranenosti spôsobuje neostrosť prirodzeného jazyka, ale niektoré časti právneho systému (právne princípy) sú inherentne neurčité. Existuje zvláštny druh neurčitosti spôsobený komplexnosťou právnych systémov. Praktické riešenie problému neurčitosti formuloval P. Heck v roku 1913. Jeho model významu právneho pojmu (jadro – periféria – nepatrí do rámca pojmu) sa stále používa pri výklade práva. Neurčitosť ovplyvňuje fungovanie právneho systému, v menšej miere mu prospieva, ale zároveň ohrozuje predvídateľnosť uplatňovanie práva.