STUDENTŲ POŽIŪRIS Į SOCIALIAI ATSAKINGO VERSLO SIEKIUS LIETUVOJE - Sandra Žukauskienė; Egidijus Žukauskas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2023)
Užtikrinti tvarų, aplinkai palankų ekonominį augimą, žmonių sveikatą bei gyvenimo kokybę išlieka vienu pagrindinių kiekvienos šalies tikslų. Šių tikslų įgyvendinimas labai priklauso nuo socialiai atsakingo verslo produktų ir paslaugų kūrimo ir įgyvendinimo praktinėje įmonių veikloje, apimančioje ekonominius, socialinius bei aplinkosauginius veiksnius. Dabartiniame globaliame ir, deja, neramiame pasaulyje labai svarbu ne tik ugdyti bet ir žinoti jaunų žmonių (studentų) požiūrį, suvokimą, siekius bei kasdieninio gyvenimo vertybes, kurias išreiškia socialiai atsakingas verslas globalaus ir darnaus Lietuvos kaip valstybės vystymosi kontekste. Straipsnio tikslas – atskleisti studentų požiūrį į socialiai atsakingo verslo siekius Lietuvoje ir jų ketinimus pradėti savo socialiai atsakingą verslą. Tyrime dalyvavo 103 Panevėžio kolegijos studentai, studijuojantys buhalterinės apskaitos ir logistikos programose. Tyrimo metu gautų duomenų analizė atlikta taikant mokslinės literatūros analizės ir anketinės apklausos metodus. Tyrimo duomenys apdoroti SPSS programa. Pasitelkti statistikos metodai: aprašomoji statistika, Kronbacho alfa koeficientas, Mann-Whitney ir Kruskal-Wallis statistiniai kriterijai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad daugumai studentų svarbu, kad Lietuvos įmonės veiktų paisydamos socialinės atsakomybės principus. Studentų požiūriu svarbiausi produktų kokybės užtikrinimo, sveikatos apsaugos, atlygio, darbuotojų teisių įgyvendinimo, ekologiško atliekų tvarkymo klausimai, o mažiausiai svarbūs – socialinės integracijos skatinamo, etiškos reklamos, produktų inovatyvumo ir ekonominės naudos, plėtros, gyventojų užimtumo skatinamo klausimai. Nustatyta, kad trečdalį socialiai atsakingo verslo siekių studentai vertina skirtingai priklausomai nuo studijų programos, kurioje studijuoja ir studentų amžiaus. Dauguma apklaustų studentų pritaria socialiai atsakingo verslo diegimui Lietuvoje. Atlikus palyginimą tarp buhalterinės apskaitos ir logistikos studijų programų studentų požiūrio į socialiai atsakingo verslo diegimą Lietuvoje nustatyta, kad daugiau kaip pusė buhalterinės apskaitos ir trečdalis logistikos studijų programose studijuojančių studentų pritaria socialiai atsakingo verslo diegimui Lietuvoje. Analizuojant studentų ketinimus pradėti savo socialiai atsakingą verslą nustatyta, kad daugiau kaip pusė buhalterinės apskaitos ir logistikos studijų programų studentų planuoja ar dar pilnai neapsisprendę pradėti savo socialiai atsakingą verslą.